Atık mantar kompostları ne yapılır?
İstiridye Mantar Kompostu ile Organik Bahçecilik
13 Aralık 2017
reisha mantar üretimi
Reishi Mantarı Ganoderma lucidum
4 Ocak 2018
Tümünü Göster

Trüf Mantarı Türkiye Ekonomisine Kazandırılacak

trüf mantarı nasıl bulunur nasıl yetiştirilir?

AVRUPA’DA KİLOSU BİN TL OLAN TRÜF MANTARI DENİZLİ’DE SUNİ ORTAMDA ÜRETİLECEK

Trüf mantarı , nerede bulunur ,nerelere satılır Avrupa’da kilosu bin TL’ye satılan ve siyah elmas olarak bilinen trüf mantarı için Denizli’de doğal ortamın ardından suni ortamda da üretim çalışmalarına başlandı.
Orman Bakanlığı, 400 dekarlık trüf ormanı kurmak için harekete geçerken Denizli Orman Bölge Müdürlüğü çalışmalarını hızlandırdı. Avrupa’da kilosu bin TL’ye satılan ve siyah elmas olarak bilinen trüf mantarı için Denizli Orman Bölge Müdürlüğü tarafından suni üretim için sera kuruldu. Karahasanlı Mahallesi’nde kurulan serada suni olarak üretilen trüf mantarının kalitesi ve diğer çalışmalar yapıldıktan sonra satışıyla ilgili düzenlemeler yapılacak. Doğal ortamdan yılda 170 kilogram trüf mantarı elde edilirken, bölgeden toplanan trüf mantarlarının doğal hayatı bozmasının da önüne geçilebilmesi için suni trüf mantarı üretimi yapılmaya başlandı.
Trüf mantarının suni olarak üretildiği serada incelemelerde bulunan Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, “Daha önce trüf mantarlarının doğal ortamını tespit etmiştik. Doğal alanlar içindeki 7 hektarlık bir alanı da trüf aşılı fidanlarla ağaçlandırma oluşturduk. Bunlardan 5-6 yıl sonra trüf elde etmeye başlayacağız” dedi.

“TRÜF AŞILI FİDANLAR ÖZEL OLARAK HAZIRLANIYOR”

Karahasanlı Mahallesi’nde trüf aşılı fidan üretiminin yapıldığı bir bölge oluşturduklarını kaydeden Korucu, “Trüf aşılı fidanlar özel olarak hazırlanıyor. Burada trüf aşılı çok sayıda fidan var. Geçtiğimiz yıl bin 500 adet trüf aşılı fidan ürettik. Sadece meşe ile değil aynı zamanda kızıl ve karaçam fidanlarında da denemelerimiz var. Eğer tutarsa trüf aşılı fidanları bunlarda da üreteceğiz” diye konuştu.

“AVRUPA’DA TRÜF MANTARININ KİLOGRAMI 300 EURO”

Trüf mantarının Türkiye’de çok fazla tanınmadığını belirten Korucu şunları söyledi:
“Trüf mantarı Avrupa’da çok fazla tüketiliyor. Kilosunun 300 euro civarında satıldığını öğrendik. Trüf mantarı yemek olarak değil daha çok özel sos olarak kullanılıyor. Besin değerinin yüksek olduğu biliniyor. Avrupa’da bu mantar türünün değeri biliniyor. İnşallah yaptığımız bu proje sayesinde bizde de değeri anlaşılacak. Hem de Türkiye’de ne kadar üretilebilir, ekonomiye katkısı ne olur çalışmalarının da sonucunu görmüş olacağız. En geç 6 yıl sonra yapay olarak ne kadar trüf mantarı üretilmiş onu görmüş olacağız. Daha sonra da bu işin pazarlama kısmına geçilecek.”

Trüf mantarı Bakanlık Devreye Girdi!

Trüf mantarı Kara Elmas Trüf Mantarı

Türkiye Ekonomisine Kazandırılacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dünyada kalitesine göre 100 ila 3 bin 500 euro arasında fiyata alıcı bulan trüf mantarını, ülke ekonomisine kazandırmak için trüf ormanı oluşturdu.

Trüf mantarı Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) dünyada ‘kara elmas’ olarak bilinen ve kalitesine göre 100 ila 3 bin 500 euro arasında fiyata alıcı bulan trüf mantarını ülke ekonomisine kazandırmak için 2 bin 60 dekar alanda trüf ormanı oluşturuldu.

BAKANLIK ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Toprak altında yetiştiği için Türkiye’de pek fazla tanınmayan ancak dünyada gıda ve kozmetik pazarlarında binlerce avroya kadar alıcı bulan trüf mantarının ülke ekonomisine kazandırılması maksadıyla harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı üniversitelerle de işbirliği yaparak trüf yetiştiriciliği konusundaki çalışmalarını sürdürüyor.

Bakanlık, ülke genelinde trüf mantarının tabii olarak yetiştiği verimli toprak özelliklerine sahip alanların tespiti için arazi taraması çalışmalarını sürdürüyor. 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan Trüf Mantarı Eylem Planı, Türkiye’nin trüf mantarı potansiyelinin fazlalığı ve bu alanda yapılan çalışmaların verimliliği dolayısıyla 2019 yılını da kapsayacak şekilde uzatıldı.

Trüf mantarı altından daha değerli
Trüf mantarı

BAKAN EROĞLU: HAYAT KALİTESİ YÜKSELECEK

Trüf mantarının ekonomik değeri çok yüksek.Bir odun dışı orman ürünü olduğuna dikkati çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Piyasada binlerce avroya alıcı bulan trüf mantarının tabii alanlardan toplanması ve bu alanda özel ağaçlandırmanın artması ile kırsal kesime alternatif istihdam alanı sağlanacak. Bu sayede kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat kalitesi yükselecek” değerlendirmesinde bulundu.

“İHTİYAÇ İÇ KAYNAKLARDAN KARŞILANACAK”

Eroğlu, “Bu mantar özellikle lüks otellerde kullanılıyor. Yabancı turistler, trüf mantarı damak zevkini ülkemizin turistik tesislerinde de arıyor. Bu sebeple bu mantarı yurtdışından almak yerine büyük bir turizm potansiyeline sahip olan ülkemizin trüf mantarı ihtiyacını yaptığımız çalışmalarla iç kaynaklardan sağlamayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

“TÜRKİYE’NİN TRÜF ÜRETİM POTANSİYELİ AVRUPA’DAN YÜKSEK”

Trüf mantarının günümüze kadar ülkemizde neredeyse hiç faydalanılamamış.Önemli tabii bir gıda kaynağı olduğunu belirten Eroğlu, “Ülkemiz trüf üretim potansiyeli açısından, halen Avrupa’da lider üretici konumundaki ülkelerden daha avantajlı konumda bulunuyor. Tabii alanlar bugüne kadar faydalanılmamış olması sebebi ile tahrip edilmemiş ve dolayısıyla potansiyel yüksektir. Trüf mikorizası aşılı orman fidanları kullanılmak sureti ile yapılacak ağaçlandırmalar potansiyelimizi artıracaktır. Yapılan çalışmalar neticesinde ulaşılan veriler de ülkemizin çok zengin olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

Trüf mantarı , nerede bulunur ,nerelere satılır

Trüf mantarı , nerede bulunur ,nerelere satılır

Trüf mantarı , nerede bulunur ,nerelere satılır