İstiridye Mantarında Kurutma
26 Ekim 2016
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği
29 Ekim 2016
Tümünü Göster

İstiridye Mantarı Üretim

istiridye mantarı yetiştirme ve üreticiliği

İstiridye Mantarı Üretim Aşamaları

Adım Adım Mantar Üretimi

1.Günden 15.Güne
İstiridye mantarı kompostunu tercihinize göre aralıklarla tesise yerleştirip kompost iç sıcaklığını 25 derece olacak şekilde iklimlendirmeyi ayarlıyoruz. Bu dönemde aydınlatma kesinlikle kapalı. Havalandırma 24 saate toplamda 30dk olacak şekilde yapıyoruz. Nemlendirme yok. Bu dönem hijyene çok dikkat etmeliyiz. En zayıf hastalıklara açık olduğu dönemdir.
16.Günden 25.Güne
Bu dönem kompostlar sarımı (çimlenme) tamamlamış beyaz bir renk almıştır. Kompost iç sıcaklığı 22 Derece olacak şekilde iklimlendirmeyi ayarlıyoruz. Aydınlatma normal gün ışığı zamanında aralıksız 10 saat yapıyoruz. Havalandırma fanlarımızı 20dk durup 5dk çalışacak şekilde ayarlıyoruz.Tesisimizi artık nemlendirmeye başlayabiliriz. Komposta direk su gelmeyecek şekilde ortam nemini %80 seviyelerinde tutuyoruz.
26.Günden 30. Güne
İstiridye mantarlarınızın büyümesini zevkle izleyebilirsiniz. Mantarların gelişimine göre havalandırmayı kontrol altında tutmalıyız. Diğer ekipmanlarımız dönem sonuna kadar stabil çalışacak.
30. Günden 40. Güne
10 Gün boyunca büyüyen mantarlarımızı topluyoruz.
40. Günden 50. Güne
Bu dönem 2. Flaş mantarların çıkmasını bekliyoruz.

İstiridye Mantarı Yetiştirme Ve Para kazanma

İstiridye mantarı üreticiligi

Mantar deyince aklımıza hemen, çayırlarda, ormanlarda rastladığımız çeşit çeşit renkli “bitkiler” gelir. Bunlar kimimize göre zehirli şeyler, kimimize göre de leziz yiyeceklerdir.Ya bayatlamış ekmekleri nemli bir yerde bıraktığımızda üzerinde beliren küflere ne demeli? Peki ekmeğimizi maya ile yapmıyor muyuz? Bira mayası da var tabii. Eğer soframızda varsa, rokfort (Roquefort) peynirinin mavi küfleri nedir ki? Ya her derde deva penisilin, onu da unutmayalım.Bütün bu saydıklarımızın hepsi de bir ve aynı dünyanın bireyleridir. Yani ‘Mantar Dünyası‘ nın. Ama burada bizim konumuz sadece ilk saydığımız mantarlar, yani zehirli yada zehirsiz, çayırlarda ormanlarda rastladığımız mantarlar olacak.Genelde yüz bini aşkın türü olan mantarların büyüklükleri çok değişkendir. Bir hücreli mikroskobik mantarlar olduğu gibi boyu metreleri bulanlar da vardır. Bizim konumuz olan mantarlar, aslında toprak altında saç teli gibi incecik iplikçik (hif) yığınlarından oluşurlar (miselyum).

Mantarlarda çoğalma

Mantarlar esas olarak sporla üreyen (kriptogam) canlılar olduklarından üremelerini sağlayan sporlarını oluşturmak için meyve verirler. Bizim toprağın üzerinde gördüğümüz, ve yanlış olarak mantar dediğimiz rengarenk şeyler aslında, mantarların bu meyveleridir.
Biz yukarıda mantarlardan söz ederken “bitki” deyimini kullandık. Oysa mantarlar aslında bitki değildirler.

Çok yakın zamanlara kadar canlılar dünyası, bitkiler dünyası ve hayvanlar dünyası olarak ikiye ayrılıyor ve mantarlar da bitkiler dünyasına dahil ediliyorlardı. Ne var ki yapılan son araştırmalar sonucunda mantarların ne bitkiler dünyası’na ne de hayvanlar dünyası’na ait olmadığı, ayrı bir dünya olan mantarlar dünyasını oluşturduğu anlaşılmıştır.

Bu değişikliğin nedeni mantarlarla bitkiler arasında temelde büyük farklılıkların olduğunun belirlenmesidir. Bu farklılıklardan en önemlisi ise mantarların yeşil renkli klorofil maddesine sahip olmamalarıdır. Bu madde bitkilere özgüdür ve klorofil özümlemesi yapmaya ve bu yolla ‘karbon hidrat’ yani besin maddesi oluşturmaya yarar…