Mantar Yetiştiriciliği Hakkında Sık Sorulan Sorular
1Mantar yetiştirmeye başlamak istiyorum. Nereden başlayacağım?
Başlamak için en doğru adrestesiniz, şansınızdan biz buradayız!
2Ticari olarak üretim yapmak istiyorum ne yapmalıyım?
Ticari üretimlerde önce bizi ziyaret edin işletme gezin dalından mantar toplayın.Size uygun projeler nelerdir Üretimhane yer seçimi nasıl olmalıdır.Sizin bölgenize uygun üretimhane seçimi ne olmalıdır Bulundugunuz yerde mantar satış istatistikleri nelerdir.Nekadarlık üretim yapılmalı yada bize nasıl ulaştırmalısınız bunların bilgisini mutlaka edinmeniz lazım.yerinde ziyaret önemlidir.
3100 m2 bir üretim tesisi ne kadar maliyetle kurulur?
Kurulacak işletmenin mantarhanenin teknolojik alt yapısına ölçülerine bağlı olarak değişmekte Demirbaş maliyeti ortalama 200.000–300.000 TL aralığında , artı kompost bedelidir.
4Ticari olarak bir istiridye mantarı üretim tesisi kaç m2 alanda yapılmalıdır?
Bu soru şu şekilde sorulmalıdır:Ne kadar alandan istiridye mantarı üretirsem karlı olur ve para kazanırım? Mantar üreticiliği en az 3 odalı 300 m2 bir alanda yapılmalıdır. Nedeni ise ; İstiridye mantarını bir sefer satmak devamlılığı olmayan süreklilik arzetmeyen herhangi bir ürün gibi yani yok satmak müşterinize karşı sizin elinizi zayıflatır. Pazara ve müşterinize sürekli ürün vermek gerekir.Devamlılık sağlıyorsak biz varız. 10 gün mantar var 10 gün yok şeklinde olmaz.Sektörde işe hakim olmayan 3 günlük mantar ve kompost üreticilerinin doğru bilgi sahibi olmadan girişimcileri yanlış yönlendirmelerinden dolayı 1 oda yapsın kompost satayım, Tesis kurayım diyerek üreticilere doğru bilgi verilmiyor.Yanlış yönlendiriliyor.Öyle basit sistemlerle çadırlar kurulmuş ki üreticiler bu sistemlerde başarılı olamıyorlar.Biz bu tarz çadırları tesisleri yeniden düzenliyor ve mantar üretebilecek sistemler haline getiriyoruz.
5Tam otomasyonlu cadir veya tesis kurmanın yararları ?
Öncelikli olarak bizim anahtar teslim tesisler kurmaktaki amacımız; Üretimini yaptıgımız kompost çok kaliteli ve verimli güvenle kullanabileceğiz kompost üretiyoruz. Bu kompostlar iyi bir üretim tesisinde verimindede çok güzel sonuçlar almaktayız.Ayrıca kurulan tesislerin ,temelinden satış noktasına kadarki sürecin bizim kontrolümüzden geçerek kaliteli mantar üretimi yapmak, Yatırımını bu sektöre yapmak isteyen girişimcilere, profesyonel bir tesis teslim ederek üretimin her sürecinde, eğitiminde,ambalajlanmasında , pazarlanmasında, istiridye mantarı konusunda bizim sahip olduğunuz bilgi ve deneyimlerimizi paylaşarak sektörde doğru adımlarla ve doğru yatırımlarla başarılı yatırımcılar oluşturmaktır.Ticaretler günübirlik değil Uzun soluklu olamalıki başarılı, ayakları sağlam yere basan; eğitimli üreticiler oluşturabilmek en büyük başarı bizce.
6Mantarın pazarlanması nasıl ve hangi şartlarda yapılabilmektedir?
Girişimcilerimizin en çok korktuğu konu pazarlama konusudur. Ama hiçbir girişimcinin aklına bu mantarın nasıl üretileceği konusu gelmez. Biz diyoruz ki siz üretime önce başlayın ondan sonra gerekli iklim koşullarını beraber oluşturalım ,güzel ve kaliteli olan her ürün satılır bunu hiçbir zaman unutmayın.Toptan alım noktasın Bizim bazı şehirlerde satış yerlerimiz toptancılarımız var üreticilerin ürünlerini buraya teslim ettiklerindede ürünlerinizi alıyor ve aynı gün ödemelerini gerçekleştiriyoruz.
7Kompost Nedir?
Miselyumun büyüyeceği linyoselülozik materyallerin (pamuk,saman, talaş, vb.); sterilizasyonu yapılarak, mikroorganizmaları yetiştirmek için bazı özel malzemelerle besleyici ortam olarak hazırlanan mantarın yetiştiridigi besim ortamıdır. . .Bir mantarhane için en önemli üretim materyalı komposttur.
8Misel yada Spawn Nedir?
Mantarın vejetatif bedenini oluşturan hif ağ. Mantarlar, miselyumun meyve organlarıdır.Yani mantarların tohumudur.
91 Ton komposttan Ne Kadar Mantar Alırım?
Firmamızın kompostların 250 kğ-350 kğ arasında alabilirsiniz.Tabiki işletmenin istikrarlı tutulması ve bakımıyla direk ilgilidir.
10Mantar Kompostu Kaç Kez Kullanılır?
Mantar kompostunun ticari ömrü 90 gündür.Bu süre sonunda kompost atılır.Yeni kompost siparişi verilir.
11İstiridye Mantarı Kaç Günde Bozulur? Raf Ömrü Ne kadardır?
İstiridye mantarının dayanıklılık süresi veya raf ömrü hem üreticiler hemde tüketiciler için önemlidir.
İstiridye mantarının dayanma süresi +1-4 ℃ soğutmayla mantarın fizyolojik özellikleri durdurlarak 10 gün'e kadar raf ömrü uzatılabilmektedir.
12Atik İstiridye Mantari Kompostumuzun Tarimsal Yararlari Nelerdir?
90 Gün sonunda mantar üretimi yapamaz hale gelen kompost atık hale gelir. Atık kompost üretim odamaızdan çıkarılır. Atık kompost %92 organik olması sebebi ile bitki gübresi olarak kullanılabilir. Bunun kompostu parçalayıcıdan geçirmek ya da 1 yıl süre ile boş bir alanda bekletmek yeterlidir.
13İstiridye Mantarı Kaç Günde Yetişir?
Mantarların ilk görülmesinden itibaren3-4 gün sonra hasat yapılabilir.
14İstiridye Mantarı Kaç Kez Hasat Edilir?
Kompostun toplam ömrü 90 gündür.Bu süre zarfın 10 günlük hasatlar şeklinde 3 toplama yapılır.
15İstiridye Mantarı Zehirlimidir?
Kültürü yapılan sayılı mantar türlerindendir istiridye mantarı.kavak mantarı kayın mantarı gibi isimlerle bilinen mantarımız kültür ortamında yetiştirilmektedir.Doğadan toplama yada tarım bakanlığı izinleri olmayan herhangi bir mantar türünü yemenizi tavsiye etmeyiz..
16Mantar üretirken sağlığımızdan olmayalım!!!
İSTİRİDYE MANTARI ÜRETİCİLİĞİNDE SPORLARA DİKKAT!!!
İstiridye mantarı üretiminin spor kaynaklı sağlık açısından üretim personelinin solunum yolu ile ilgili solunum sorunları
yaşamaktadır.üretim personelinin bu konuda daha dikkatli olmasını önemle ve ısrarla tavsiye etmekteyiz.
17İstiridye Mantarı veya Kompostu Koku Yaparmı?
İstiridye mantarı üretiminde çok agır etrafı rahatsız edici bir koku olmaz.Kompostta kendine has agır olmayan bir kokusu vardır.Bizim tavsiyemiz üretim yeri seçerken şehrin ortasında üretim yapmayın.Etraf ve apartman sakinleri için rahatsızlık oluşturabilir.
18Mantar Yetiştiriciliği Karlımı ?Para kazanırmıyım?
İstikrarlı üretim yani en az 3 odalı sistemlerle ve firmamızın danışmanlığı ile başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
19Mantar üretimi icin Kursa gitmelimiyim ?
Mantar üretimi için bizimle çalışan üreticilerimizi biz işletmelerinin günlük takibi yaparak Neden Sonuç ilişkisine göre üreticilik konusunda yetiştirmekteyiz.
20Mantar Üretim egitiminiz varmı?Varsa eğitim programı nasıl yapılmaktadır?
Mantar üretimi eğitimlerimiz üretici işe başladığında günlük takip ve uzaktan eğitim şeklinde yapılmaktadır.
21İklim olarak kuracağımız tesisin beklentileri var mıdır?Kurulucak şehrin iklimi önemlimidir?
Kurdugumuz mantar üretim tesisleri 4 mevsim üretim yapabilecek şekilde tasarlanmaktadır.İstenilen her yerde kurulum yapılmakta ve üretim gerçekleşmektedir.
22Mantar üretimine devlet desteği varmı?
Mantar üretimi çeşitli devlet destekleri var.TKDK ,KKYDP gibi kurumlar projelendirilmiş yatırımlara destek sağlamaktadır.Biz yatırım yapmak isteyen kişilere ve kurumlara proje desteği mimari çizimleri konusunda destek olmaktayız.
23Devlet destekli projeler yapıyormusunuz ?
TKDK , KKYDP ,KALKINMA AJANSLARI, TARIM İL MÜDÜRLÜKLERİ, BELEDİYELER ,AVRUPA YARDIM KURULUŞLARI vb birçok kuruma proje ve tesis kurulumları yapmaktayız.
24Mantarda zirai ilaç kalıntısı varmıdır ?
Mantar kompostlarında çeşitli üreticiler kimyasal ve zirai ilaç kullandıkları bilinmektedir. Mantar üreticileri üretim tesislerinde ne kadarda zirai ilaç kullanmasalarda kompostta kullanılan zirai ilaçlar mantarda kalıntı yani pestisit olarak karşımızı çıkmaktadır.Firmamız kompostlarında ve üretim tesislerinde zirai ilaç kullanmamaktadır.İnsan sağlığı önceliğimizidir.
Misyonumuz
- Sürdürülebilir mantar üreticileri oluşturmak.
- İstiridye mantarının bilinirliğini artırmak.
- Tarıma dayalı ek kazanç kapısı açmak.
- Organik lezzetleri insanlarla buluştumak.
- Mantar denince ilk akla gelenin İstiridye Mantarı olmasını sağlamak.
Neden İstiridye Mantarı?
Üretim aşamasında ilaç, hormon ya da gübre kullanılmaması...
İş gücü ve maliyetlerinin düşük olması.
E-Bülten
Bizimle ve sektörle ilgili en güncel bilgilere ilk siz ulaşın
E-Posta adresinizi girin: